Джеймс Скот

Джеймс Скот

Джеймс Скот – човекът, който композира и прави аранжиментите за Just ДУЕТ. Роден през 1956 г. в далечна Америка (Индиана, САЩ), Джеймс има невероятно интересен и цветен професионален път. След завършване на средното си образование като контрабасист в Индиана (Indiana University School of Music) и висшето си образование в Колорадо (University of Northern Colorado), Джеймс работи няколко години в американски оркестри и трупа опит, който го отвежда през 1979 г. във Венецуела. В годините, в които ние от Just ДУЕТ вече сме се родили и почти проходили, Джеймс е специализант на Клаус Щол (Берлинска филхармония) и участник в летните курсове в Сиена и Сермонета (Италия) в класа по контрабас на Франческо Петрачи.

Европа го привлича и през 1981 г. Джеймс започва работа в Германия (Hofer Sinfoniker). След няколко години се премества в Белгия, която се превръща в неговата втора родина. От 1983 г. до 2020 г. Джеймс е водач на контрабасовата група в Opéra Royal de Wallonie – Лиеж. 

Редом с работата си като инструменталист, Джеймс преподава технически английски език в университета в град Лиеж. Освен майчиния език той говори френски, немски и… български! Личният живот на Джеймс го отвежда до нашите географски ширини, където той се влюбва в балканския фолклор.

През 2010 г. заедно със свои колеги той създава Celtic Arts Trio – омагьосан от красотата на Шотландия, Джеймс започва да пише и аранжира музика за своето трио. Негови композиции са изпълнявани в Белгия и България. 

Ние от Just ДУЕТ с голямо вълнение и нетърпение очакваме всеки нов аранжимент, създаден от Джеймс специално за нас!